Grisslehamn

Gör en utflykt till Grisslehamn!

I och ikring Grisslehamn finns mycket trevligt att göra för hela familjen. Ett måste såklart att besöka L8iHamnen och äta något gott innan eller efter avslutat aktivitet.

Efter maten kan det vara skönt att ta en liten promenad. Inte långt från hamnen, om du följer stigen söderut, ligger Albert Engströms kända ateljé vid Ateljéviken. Roslagsleden passerar i närheten och skogen är hänförande

Grisslehamn, en del av Roslagen, läs mer på Visit Grisslehamn fina tips om vandring i Roslagen.Lite smått och gott som händer i Grisslehamn med omnejd finns att läsa på sidan Välkommen till Grisslehamn.se

 

Från hamnen i Grisslehamn kan du ta en dagstur med färjan till Åland med Eckerölinjen. Här kommer du till Turlistan

Under högsäsong går båten 3 gånger om dagen. Resan till Eckerö tar 3 timmar, väl ombord kan du äta gott, handla taxfree och njuta av underhållning.

Läs mer om trevliga aktiviteter och Resepaket Till Åland

Redan 1903 tog hotellet sina första andetag. Det var grunden till vad som skulle komma att bli anrika Hotell Havsbaden i Grisslehamn. Sedan dess har det hänt mycket innanför dessa väggar. Nu, mer än 100 år senare öppnar Hotell Havsbaden på nytt. Idag har Havsbaden inte bara blivit ett hotell med ett SPA,  utan en hel destination, en helt ny upplevelse, något helt fantastiskt utöver våra drömmar. Hos oss handlar allt om just dig, att du ska må så bra det bara går och njuta till maximum.
Läs mer på Havsbadens hemsida

 

Roslagsappen

Roslagsappen
Roslagsappen

Vill du ha koll på vad som händer i Roslagen så rekommenderar vi att ni laddar hem Roslagsappen Om Väddö, Grisslehamn & Singö” på mobilen (gjord av Claes-Goran Almquist), enkelt och smidigt! Du kan ladda ner appen på Appstore eller Play butik.

Historia om Grisslehamn

Grisslehamn är en tätort och hamn vid Ålands hav, inom Väddö socken i Norrtälje kommun, Stockholms län.

Det ursprungliga Grisslehamn, idag kallat Gamla Grisslehamn och lokaliserat ett par mil söder om dagens Grisslehamn, nämns i historiska handlingar första gången 1376 rörande postgången till Finland via Åland. Man[vem?] tror emellertid att postturerna pågått redan långt dessförinnan. 

Posthanteringen var under långa tider den viktigaste sysselsättningen för Grisslehamnsborna vid sidan av fisket. Verksamheten hade stor betydelse för Kronan, då det var av yttersta vikt att få fram viktiga kungliga påbud vid krig såväl som fred.

Ur kulturellt hänseende har Grisslehamn även spelat en icke obetydlig roll. Mest känd av de kulturpersonlighter som bott här är författaren, konstnären och tecknaren Albert Engström (1869-1940). Han införskaffade år 1900 fastigheten Augustberg inte långt från posthuset som han gjorde till sitt boningshus och som i dag är ett museum över hans liv. Även ett stall som tillhörde huset finns ännu kvar och tjänar idag som sommarcaféet ”Kalaset”.

Mest bekant är ändå hans ateljé belägen på klipporna mot havet vid Ateljéviken på några minuters promenad från boningshuset. Ateljén uppfördes 1906 efter ritningar av Carl Hagsten och Engström själv.[6] Karaktäristiskt för den kulturminnesmärkta byggnaden är att den sida som vetter mot havet blev vitmålad i stället för röd för att tjäna som sjömärke (se bild). Till hans hem och ateljé kom många av hans vänner ur dåtidens kulturella toppskikt på besök. Det var bland annat Carl Larsson, Anders Zorn, August Strindberg och Bruno Liljeforsoch även den tilltänkte mågen Evert Taube som blev inbjudna.

Historisk information hämtat från Wikipedia